RUT & Rotavdrag Elektriker - Vad gäller?

När du anlitar en elektriker kan du göra ROT-avdrag och därmed bara betala 70% av arbetskostnaden. Avdraget du får göra är alltså 30% av arbetskostnaden. Du meddelar elektrikerfirman du anlitar att du vill göra ROT-avdrag så drar de av summan på fakturan du får. Den maximala summan för ROT-avdraget är 50 000 kr årligen. Om du har en ursprunglig arbetskostnad på 40 000 kr, kommer du alltså få göra ett ROT-avdrag på 12 000 kr.

Vad är RUT och ROT avdrag?

Både RUT och ROT avdrag är skattesubventioner för privatpersoner som anlitar olika typer av arbeten som rör hemmet. Med subvention menas ekonomiskt stöd, som avser ett sänkt pris på en vara eller tjänst. Utöver arbeten i hemmet kan allmänna tjänster och produkter också subventioneras, för tillfället får man exempelvis 15% avdrag när man installerar solceller och 50% när man installerar laddningspunkt för elfordon.

När du anlitar en elektriker är det alltså ROT-avdraget som är aktuellt. Vill du läsa mer om rotavdrag? Rutavdrag.se har gjort en guide som svarar på frågan "Vad är ROT-avdrag?"" och andra frågor som berör avdraget. Där får du också svar på regler för ROT-avdrag. hur du kan ansöka om ROT-avdrag, tjänster som berättigar avdraget, vid vilka tillfällen ansökan nekas och mycket mer. Vill du få bättre koll på allt som rör ROT-avdrag är det alltså en bra idé att kolla in deras sammanställning.

RUT och ROT - skillnad

Skillnaden mellan RUT och ROT ligger i vilka typer av tjänster som ingår i respektive kategori.

Vad ingår i ROT avdrag?

I ROT avdrag ingår en 30% subvention för tjänster som handlar om renoveringar eller hantverkare på ett eller annat sätt.

ROT avdrag: hantverksarbete/renovering

Läs mer om vad som innefattas av ROT avdrag och vilka olika krav som arbetet måste uppfylla för att vara giltigt hos Skatteverket.


Vad ingår i RUT avdrag?

För RUT avdrag handlar det om en subvention på 50% och till det räknas hushållsnära tjänster, vilket de flesta direkt associerar med städning, men det gäller även för flytthjälp, barnpassning, snöskottning och trädgårdsarbete.

RUT avdrag: hushållsnära tjänster

Läs mer om vad som innefattas av RUT avdrag vilka olika krav som hushållstjänsterna måste uppfylla för att vara giltigt hos Skatteverket.


Vem kan få ROT avdrag? Och vem som kan få RUT-avdrag?

En mycket väsentlig fråga är då vad gäller för ROT avdrag? Här har vi listat samtliga krav och villkor för ROT avdrag och stämmer alla in på dig är det fritt fram.

Grundläggande krav:

  • Över 18år
  • Betalat skatt minst ett år tillbaka
  • Arbetet faller inom ramen för avdragskraven

Speciella omständigheter:

  • Arbetet ska vara betalt före årsskifte (kunna komma med i nästa års deklaration)
  • Ansökaren måste ha ROT/RUT kvar att utnyttja
  • Ansökaren ska bo i bostaden på hel- eller deltid
  • För bostadsrätt är endast arbete inom bostadens väggar berättigat
  • För småhus får de inte vara äldre än 5 år – om det inte handlar om att återställa bostaden

Räknas RUT och ROT per hushåll eller är det individuellt?

RUT och ROT beräknas per person, så du och din partner (som bor i samma bostad om det gäller renovering) kan på så sätt slå ihop sina RUT/ROT avdrag.


Hur mycket ROT avdrag får man göra?

Du får max ta 50 000kr/år i ROT avdrag. Däremot så kan man inte dra av mer i ROT avdrag än vad personen i fråga har betalat i skatt under det skatteåret.

ROT avdrag: 50 000kr/år

OBS! tänk på att du inte får ROT-avdrag för transporter eller material – be leverantören tydliggöra vad som är vad.

Hur vet jag hur mycket ROT avdrag har jag kvar?

Du kan kolla hur mycket ROT och RUT du har kvar att nyttja genom att kontakta Skatteverket, du kan antingen ringa eller logga in på deras hemsida: Skatteverket.se.


Hur mycket RUT avdrag får man göra?

Gällande RUT får du som individ max ta 75 000kr/år. Detsamma gäller för RUT avdraget, du kan inte ta mer än vad du har betalat i skatt.

RUT avdrag: 75 000kr/år

OBS! Som företag får man bara nyttja RUT och ROT om man innehar F-skattsedel.


Beräkna ROT avdrag - Hur kan jag räkna ut ROT avdrag?

Det allra bästa för att beräkna ROT avdrag är att besöka Skatteverkets hemsida och fylla i deras beräkningstjänst. Du hittar den på Skatteverket.se.


Kan man göra ROT avdrag i efterhand?

Man kan tyvärr inte göra vare sig RUT eller ROT avdrag i efterhand, detta måste ske innan arbetet påbörjas. Det är också upp till dig som beställare att kunna intyga detta, så be alltid om att få papper på att RUT eller ROT är inräknat.


Jag behöver få igenom en återbetalning av ROT avdrag, hur gör jag?

Återbetalning av ROT avdrag är aktuellt för personer som utför husarbete åt kunder och har fått ett för högt belopp av Skatteverket. I så fall gör du bäst i att fylla i blanketten på Skatteverket.se.


Varför kan inte jag ta ROT/RUT avdrag?

Det beror mest troligt på att du inte har dragit in skattepengar, för både RUT och ROT är som sagt avdrag, det vill säga att det inte finns några skattepengar att dra av ifrån. Men det kan också bero på att du inte bor i Sverige, är över 18år eller redan har nyttjat din del.


Kan jag som privatperson/kund ansöka om ROT avdrag?

Det är leverantören/företaget som du beställer tjänster ifrån som ansöker om detta, men du som kund kan fråga om de har möjlighet att tillämpa antingen RUT eller ROT. Glöm inte heller att be om ett intyg på att avdraget har registrerats.


Beräknas ROT avdrag före eller efter moms?

Du som privatperson betalar inklusive moms. Därmed gäller ROT avdraget för det belopp som du betalar för tjänsten med pålagd moms.