Elektriker-jobb – Vägledning och lediga tjänster

Här har vi samlat information som på ett eller annat sätt yrkesprofessionen: elektriker. Du kan bland annat hitta olika elektriker-jobb (om du är utbildad), ta reda på hur det är att arbeta som elektriker, vad man tjänar i olika stadier i karriären och med olika spetskompetenser. Det kan vara speciellt värdefullt om man funderar på att viderautbilda sig eller vill löneförhandla.

Lediga jobb – Elektriker

Letar du efter lediga jobb för elektriker? Enklast är att leta på ett ställe som har samlat alla branschens lediga elektriker-jobb på ett och samma ställe. På Elektrikerjobb.nu finns lediga jobb för elektriker i mängder. Du kan söka bland uppemot 700 olika lediga tjänster och filtrera dina sökresultat efter stad eller län, samt på din valda inriktning. Vilken typ av elektriker-jobb vill du ha? Har du spetskunskap inom ett särskilt område? Hitta ledaiga jobb för elektriker såsom industrielektriker och installationselektriker, bland många andra.

Serviceelektriker & Installationselektriker

Att arbeta som serviceelektriker innebär att man arbetar med utbyggnader och service i befintliga anläggningar. Till skillnad från installationselektriker som arbetar med att installera el i nybyggnationer. Om du redan nu vet att du vill jobba som serviceelektriker är det onödigt att söka bland alla typer av elektrikerroller. På ledigajobb.se kan du hitta lediga jobb för serviceelektriker och installationselektriker. Det finns uppemot 600 lediga tjänster inom detta område, som du kan söka redan i dag – för en del av dem krävs inte heller något cv.

Industrielektriker

Att arbeta som industrielektriker syftar oftast på ett arbete som utförs i fabriker och industrier, där det ofta är högre spänningar och mer belastningar. Hitta ditt nästa jobb som industrielektriker på ledigajobb.se. Du kan hitta jobb för industrielektriker i en mängd olika städer, bland annat: Elektriker – Falköping, Elektriker – Staffanstorp och Elektriker – Nordmaling bland många andra.

Elektronikoperatör & Kommunikationselektriker

Den som jobbar som elektronikreparatör eller kommunikationselektriker arbetar främst med hemelektronik, varav vissa har speciella inriktningar som exempelvis vitvarufokus. Vill du jobba som elektronikoperatör? Ledigajobb.se har mängder av lediga tjänser för elektronikreparatörer och kommunikationselektriker, och många av dem kan du söka utan varken cv eller personligt brev. Det finns inget att tveka på, kika in och hitta ditt nästa jobb idag.

Att jobba som elektriker

Att arbeta som elektriker är varierat och rörligt och har fokus på problemlösning. Det kan också vara bra att vara beredd på att arbeta inne i små utrymmen, på höga höjder och under marken. Det är också bra om du är utåtriktad och trivs i att arbeta med människor, då du gör det för det mesta. Sedan beror det på vilken inriktning du väljer, du kan jobba som någon av nedanstående roller.

 • Serviceelektriker – service och utbyggnader i befintliga anläggningar
 • Installationselektriker – installation i nybyggnation
 • Industrielektriker – arbetar främst i fabriker och industrier
 • Kommunikationselektriker – installationer inom ex. data, tele och larm
 • Svagströmselektriker – installationer inom ex. data, tele och larm
 • Elektronikreparatör – installationer inom ex. data, tele och larm

Fördelar och nackdelar med att jobba som elektriker

Vilka för-och nackdelar det finns med att arbeta som elektriker är såklart högst personligt, att arbeta utomhus kanske är en nackdel för någon och en fördel för någon annan. Men här har vi listat vanliga för-och nackdelar med elektrikeryrket.

Fördelar:

 • Kort utbildning
 • Möjligheter till bra lön
 • Bra arbetsmarknad
 • Praktiskt och rörligt arbete
 • Får frisk luft
 • Möjlighet till vidareutbildning
 • Fritt arbete
 • Mångsidigt och kreativt

Nackdelar:

 • Låg lön under lärlingsperioder
 • Vissa behöver/väljer att arbeta ute året om
 • Finns olycksrisk i arbetet
 • Kan vara bristfällig arbetsmiljö

CV & Personligt brev – Elektriker

När du söker jobb som elektriker, liksom för alla jobb, krävs ofta ett CV och personligt brev. Att få till ett snyggt CV kan kännas svårt och ouppnåeligt så därför tipsar vi om att använda en färdig mall för elektriker-CV. CV-MALL.com har flera CV-mallar och kan ge dig tips inför att ska skriva CV och ladda ner en CV mall gratis. När du skriver både CV och personligt brev är det bra att tänka på att göra det personligt och inte skriva något som du inte skulle säga/skriva vanligtvis.

Personligt brev är något som de flesta av oss tycker är ännu lite jobbigare än att skriva ett CV. Därför har vi samlat några vanliga frågor som du kan och bör svara på:

 • Varför är du intresserad av tjänsten?
 • Vem är du och vad kan tillföra på jobbet (och kanske även till företaget i stort)?
 • Varför ska uppdragsgivaren ska anställa just dig?
 • Hur kan dina erfarenheter gynna företaget?

Lön – Elektriker

Som med allt annat finns det inte en allmängiltig lön för alla elektriker, det beror på utbildning, erfarenhet men också på din arbetsgivare. Här har vi sammanställt olika snittlöner beroende på vart man befinner sig i livet och inom vilket fält man arbetar som elektriker inom.

Hur mycket tjänar en elektriker?

Vi har sammanställt olika typer av löner här under, beroende på vart du befinner dig i livet.

Medellön elektriker

Ofta kommer olika mätningsbyråer fram till olika medellöner, vissa hävdar att en medellön ligger på 32 800kr/månad och andra hävdar att det är runt 25 000kr/månad. Enligt lönstatistik.se kan man se vilket löneintervall som är störst, det vill säga vad de flesta tjänar och där har de kommit fram till att en majoritet tjänar mellan 26 000 och 29 999kr/månad. SCB, statistiska centralbyrån, brukar å andra sidan räknas som den mest pålitliga och vedertagna mätningsbyrån, se deras uppgifter här under.

Snittlön elektriker – olika inriktningar (bruttolöner – innan skatt)

Yrke Kvinna Man Totalt
Distributionselektriker - 35 000kr 34 900kr
Industrielektriker 26 300kr 34 000kr 33 700kr
Installations- och serviceelektriker 30 500kr 33 400kr 33 000kr
Elektronikreparatörer & kommunikationselektriker m.fl. 24 600kr 30 800kr 30 300kr

* siffrorna kommer från statistiska centralbyrån, se uppgifterna på scb.se.

Ingångslön – Elektriker

En ingångslön faller inte under en snittlön för elektriker utan brukar vara något lägre. Det kan kännas som att det är låga lärlingslöner, men tänk på att studenter i regel får ut 10 000kr/månaden om man tar både bidrag och lån.

 • Lärlingslön (0 – 720 timmar): 13 715 kr/månad
 • Lärlingslön (721 – 1600 timmar): 15 883 kr/månad
 • Under certifieringen/första året: 17 184 kr/månad
 • Andra yrkesverksamma året: 22 0240kr/månad

Elektriker timlön

Timlönen, liksom alla andra löner, kan skilja sig mycket åt. Men om man räknar på att man har en månadslön som ligger runt 30 000 har man i snitt en timlön på 187kr.

Elektriker - lön efter skatt

Lönen efter skatt beror på vart du bor (vilken kommun), om du är medlem i svenska kyrkan och vilken typ av anställning du har, men här har vi sammanställt tre alternativ baserat på att man är anställd av en arbetsgivare och skattar ungefär 30% av sin lön.

Bruttolön (med skatt) Nettolön (avdragen skatt)
Ca: 20 000kr Ca: 14–15 000kr
Ca: 25 000kr Ca: 17–19 000kr
Ca: 30 000kr Ca: 21–22 000kr
Ca: 35 000kr Ca: 24–26 000kr
Ca: 40 000kr Ca: 28–29 000kr

Om du vill veta exakt vad du själv kommer/brukar skatta kan du räkna ut det med hjälp av Skatteverkets skatteuträkningskalkyl på Skatteverket.se, om du vill räkna ut nettolön väljer du ”Räkna ut lön efter skatt”.

Övertidsersättning - Elektriker

Om du vill veta vad övertidsersättningen för elektriker ligger på kan du mest troligt räkna på det genom att ta din månadslön delat på 94 för varje timme (fram till 20.00 vardagar).

* Detta är en formel som gäller för de flesta avtal, men det kan finnas undantag.


Hur mycket övertid får man jobba som elektriker?

Det handlar i regel om högst 150 timmars övertid under ett år, men kolla med ditt fackförbund för att vara på den säkra sidan. Kolla med Elektrikerförbundet på deras hemsida sef.se.