Elektrikerutbildning - En guide i att bli elektriker

Här har vi samlat information för den som vill studera till elektriker, oavsett vart du befinner dig i livet. Du kan nämligen studera till elektriker även om det var längesedan som du satt i skolbänken, det är till och med faktiskt ganska vanligt. Här har vi även besvarat vanliga frågor som på eller annat sätt rör en elektriker utbildning.

Vad gör en elektriker?

För att veta om man vill utbilda sig till elektriker kan det ju vara bra att veta vad en elektriker gör, så att du kan avgöra om det är något för dig. Ett första steg är om du är intresserad av elektronik, och elektriska prylar? Men det kan också räcka om du bara gillar varierande arbetsuppgifter, träffa människor och lösa problem. Det handlar mycket om tekniska uppgifter men också hantverksliknande uppgifter. Efterhand kan specialisera dig som elektriker också.

  • Intresserad av elektronik
  • Varierande arbetsuppgifter
  • Gillar att träffa människor
  • Bra på och gillar att lösa problem

+ ett körkort är ofta efterfrågat

Utbildning till elektriker - Hur kan man bli elektriker?

Det finns flera olika vägar att ta för att bli elektriker, men alla involverar en utbildning av något slag. Alla utbildningar är dock inte lika länga, det finns de som är två eller tre år och men också de som bara är runt ett år. Man kan läsa till elektriker på gymnasiet men också när man är äldre.

Elektriker-Gymnasium

Om du precis har gått ut högstadiet kan du plugga till elektriker på gymnasiet, då ska du läsa: El-och energiprogrammet med inriktning elteknik. Direkt efter gymnasiet kommer du kunna arbeta som elektriker. Du kan även vidareutbildar dig efter gymnasiet om det skulle vara av intresse. Tänk på att det ofta är bra, eller till och med ett krav, på att ha körkort i branschen.

Sök efter en elektrikerutbildning i din stad på gymnasium.se.

Utbilda sig till elektriker som vuxen

Även om du inte tog chansen att studera till elektriker under gymnasiet är det inte för sent, det finns nämligen en mängd olika utbildningar att välja mellan för att kunna bli elektriker som vuxen. Gå noga igenom kraven innan du ansöker för att se om du har behörighet att söka programmet. Behörighetskraven skiljer sig en del mellan utbildningarna, likaså utbildningsperiod och finansiering och möjligheten till att få studiemedel.
Läs mer om krav, utbildningstider, lärlingsperioder och liknande under vår: ”Frågor och svar” sektion längre ner på sidan.

Komvux - Elektriker

För att läsa till elektriker på Komvux behöver du i regel ha godkända betyg i svenska, engelska och matematik från grundskolan. Om du inte har det, kan du göra en prövning. Läs mer om detta på Studentum.se. På Komvux kan du välja mellan en mängd olika utbildningar med olika inriktningar och längd, i många fall kan du också välja om du vill plugga på heltid eller deltid. De flesta utbildningar är också CSN- berättigade. Läs mer om respektive elektrikerutbildning på Komvuxutbildningar.se.

Lernia Elektriker Utbildning

Lernia är både ett bemanningsföretag och ett utbildningscenter för vuxna som vill införskaffa yrkeskompetens. På Lernia kan du bland annat plugga till industrielektriker, installationselektriker och ETG elektriker. För samtliga utbildningar behöver du vara över 20 år (eller slutfört annan utbildning under gymnasiet) och grundskolekompetens inom svenska och matematik. Läs mer om respektive inriktning här:installationselektriker, ETG elektriker och industrielektriker.

Elektriker utbildning - Distans

Det kan kännas otroligt att det finns elektrikerutbildningar på distans men det finns det faktiskt, däremot så tar vissa av dem betalt för utbildningen. Men för vissa av dessa brukar det ingå ett visst antal sammankomster, det finns däremot de som skickar hem labbväskor (men dessa brukar vara betalutbildningar). Läs mer om detta på distansutbildningar.se.

Yrkesutbildning Elektriker

Att studera till elektriker på en yrkeshögskola är ett mycket bra alternativ om du har en gymnasieexamen. Vissa yrkesutbildningar är också vidareutbildningar och kan på så sätt kräva förkunskap i ellära eller två års erfarenhet som yrkesverksam elektriker. Läs mer och hitta en passande utbildning för dig på yhutbildningar.se. Passa även på att kika in yrkeshögskolan.se och yrgo.se.

Kolla även in allastudier.se och framtid.se för att se fler elektrikerutbildningar.

Frågor och svar om att utbilda sig till elektriker

Hur ser arbetsmarknaden ut för elektriker?

Enligt Arbetsförmedlingens prognos ser det ganska ljust ut, då de bedömer att marknaden är medelgod fem och tio år framöver. Med andra ord finns det goda möjligheter till jobb, det kan däremot kännas lite tufft för de som är nyexaminerade. Det är det å andra sidan nästan för alla nyexaminerade, inom alla yrkesinriktningar. Läs mer om konkurrensen för elektriker hos Arbetsförmedlningen.se.


Vad tjänar elektriker?

Det beror självklart på erfarenhet, utbildning och vilket företag du jobbar på, men i snitt har SCB, Statistiska Centralbyrån, beräknat att en elektriker i snitt tjänar 32 800kr/månad. Läs mer om elektrikerlöner under fliken Jobba som elektriker.


Vad krävs för att bli elektriker?

I de flesta fall behöver man betyg från grundskolan, och i vissa fall även för gymnasiet. Nedan har vi listat vad vanliga grundläggande krav för att kunna studera till elektriker. Tänk på att du oftast behöver vara över 20 år för att läsa en vuxenutbildning. Och läs noga vad respektive utbildning har för behörighetskrav med mera.

Grundskolekrav:

  • Svenska A/1
  • Engelska A/5
  • Matematik A/1 a, b eller c

Gymnasiekrav:

  • Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan.
  • Slutbetyg från motsvarande från gymnasieskolan eller gymnasial vuxenutbildning med lägst betyg E (eller betyg G) i kurserna:
  • Matematik lägst nivå 2a, b eller c (eller Matematik B)

I vissa fall kan motsvarande kunskaper och färdigheter, förvärvade inom exempelvis annan utbildning eller yrkeserfarenhet likställas med betygen ovan.


Vad för kurser brukar man läsa för att bli elektriker?

Det varierar beroende på vilken inriktning du läser, men det kan se ut som följer:

  • Elinstallationer – 200p
  • Energiteknik 1-100p
  • Datorteknik 1a – 100p
  • Larm, övervakning och säkerhetssystem – 100p
  • Mekatronik 1 – 100p
  • Praktisk Ellära – 100p
  • Elkraftteknik – 100p
  • Fastighetsautomation 1 – 100p
  • Kommunikationsnät – 100p
  • Elmotorstyrning – 100p
  • Elektromekanik – 100p
  • Belysningsteknik – 100p
  • Servicekunskap – 100p

Lärlingstid elektriker – Hur lång är en lärlingsperiod?

Det beror på utbildningens typ, men många utbildningar har 1600 timmar som krav, vilket är ungefär ett år. Kortare utbildningar kan däremot ha ungefär 10 veckors arbetsplatsförlagt lärande.


Vad tjänar man som lärling?

Det beror på vilken typ av utbildning du läser, men om du läser en tvåårig utbildning brukar det handla om ungefär 13715–15883 kr/månad, beroende på om det är första eller andra lärlingsperioden. Vill du veta mer om elektrikerlöner kan du läsa mer om det under fliken Att jobba som elektriker.


Hur lång är elektrikerutbildningen?

Det beror helt och hållet på vilken typ av utbildning du är intresserad av, det finns de som är 60 eller 70 veckor (det vill säga drygt 1 år) men det finns också de som är på 2 år. Och läser du elprogrammet på gymnasiet brukar det handla om 3 år.


Är en elektrikerutbildning CSN-berättigad?

De flesta utbildningarna är berättigade studiemedel från CSN, det vill säga bidrag och lån.


Jag har redan kompetens i yrket, behöver jag ändå läsa alla kurser?

Vissa utbildningar kan ta hänsyn till detta och kan en validering göras och du kan då hoppa över vissa ämnen. Utbildningen blir då kortare.

Vill du veta vad det innebär att arbeta som elektriker kan du läsa mer om det under fliken Att jobba som elektriker.