Auktoriserad elinstallatör – Utbildning

Under 2017 kom det en ny lag som gör gällande att alla elinstallationsföretag ska ha en Auktoriserad elinstallatör. Utbildning inom området har därför blivit allt vanligare och det finns alternativ både på distans och på plats. Utbildningarnas upplägg skiljer sig åt och vissa kombinerar distansarbete med några få fysiska träffar. Vad som passar ditt livspussel bäst vet bara du. Hoppas du får en bättre inblick över olika alternativ i vår guide.

Här kan du bli auktoriserad elinstallatör

Sedan de nya kraven trädde i kraft för några år sedan har det tillkommit fler och fler lärosäten där du kan bli auktoriserad elinstallatör. Här kommer en sammanställning över, vad vi anser, är de bästa aktörerna.

Insu

Insu är en utbildningspartner som arbetat upp ett gott rykte i branschen. De har löpande kontakt med företag som arbetar inom området de undervisar inom, för att veta vad som efterfrågas mest just nu. Dessutom har lärarna själva arbetslivserfarenhet av ämnena. Här läser du auktoriserad elinstallatör på distans. Under utbildningens gång får du bland annat kunskaper i Auktorisation Lågspänn (AL) som tidigare kallades Allmän behörighet Lågspänning (ABL).

Upplägg

  • 104 YH-poäng
  • Distans med tre träffar
  • Deltid 50% under ett år

Kom till utbildningen

Elinstallatör hos INSU

Nercia

Nercia är ett lärosäte som varit med sedan 1993. De erbjuder även tjänster inom bemanning och rekrytering, vilket ger dem en bra insikt i vad som krävs för att lyckas i arbetslivet. De kan därmed anpassa utbildningarna efter den kunskapen. Deras utbildning till Auktoriserad elinstallatör följer upplägget som många har: distans i grunden men några träffar inplanerade. Notera att utbildningenkräver vissa förkunskaper. Utbildningen kostar inget och är CSN-berättigad.

Upplägg

  • 120 YH-poäng
  • Distans med fem träffar
  • Tar 1 år

Kom till utbildningen

Kom till Nercia.se

Distansspecialisten

Distansspecialisten är precis som namnet antyder experter på distansundervisning. Här läser du till Auktoriserad elinstallatör på 100% distans. Du väljer själv ett studietempo som passar dig, vilket gör det till ett väldigt flexibelt val. Detta är ett populärt val för personer som del- eller heltidsarbetar. Här sker alla kursmoment på distans och när du ska göra laborationer postas materialet som du behöver hem till dig. De erbjuder många olika kurser inom elområdet.

Upplägg

  • 100% distans
  • Kurser (ej paket)
  • I din egen takt

Läs mer

Besök Distansspecialisten.se

Vanliga frågor

Vad är fördelen med att vara auktoriserad?

Auktoriseringen öppnar många spännande dörrar och karriärsmöjligheter. Du kan bland annat jobba som just Auktoriserad elinstallatör eller som elkonsult. Ha med dig att Elinstallatör är ett ”skyddat” yrke och för att arbeta som det, ja då måste du vara auktoriserad. Det är med andra ord ett reglerat yrke enligt svensk lag. Läs mer i Elsäkerhetsverkets guide Vad är auktorisation?


Hur vet man vilka som är auktoriserade?

Elsäkerhetsverket har ett register över samtliga personer som har innehar en auktorisation i Sverige. Om du gör elinstallationer men inte har en auktorisation kan du blir dömd för brott mot Elsäkerhetslagen. Läs mer om ett fall där detta blev utfallet hos Tidningen Elektrikern.

Vilka befogenheter får man?

När du är auktoriserad får du arbeta med elinstallationsföretags egenkontrollprogram. Detta program visar tydligt vilka arbeten du får göra som representant för företaget. Du får även göra elinstallationsarbete för privat bruk, alltså även i situationer där du inte är utsänd av ditt företag.


Vilka förkunskaper krävs?

Kraven ser lite olika ut beroende på vilket lärosäte du väljer. Men räkna med att du behöver ha tidigare arbetslivserfarenhet. Flera lärosäten kräver minst två års arbetslivserfarenhet av relevant elarbete eller elinstallationer. Vissa kräver även godkänt i vissa kurser sedan tidigare, t.ex. Praktisk ellära och Elinstallationer.